سیال موتور یا همان روغن موتور در خودرو و بلخصوص در لوازم موتوری سراتو سایپا نقش بسیار مهم و حیاتی دارند. آشنایی با انواع روغن موتور خودرو و تشخیص کیفیت آن برای هر رانندهای ضروریست. اگر میخواهید با انواع روغن موتور خودرو، تفاوت آنها با هم، روش تشخیص کیفیت و بهترین آن ها آشنا شوید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. ما بهطور کامل انواع روغن خودرو و کارکرد آنها را شرح داده و تلاش کردهایم اطلاعات جامعی در مورد سیال خودرو و انواع آن در اختیار شما قرار بدهیم.
وظایف روغن موتور :
- روانکاری
- خنک کاری
- عدم ایجاد اصطکاک بین قطعات
- افزایش عمر قطعات
- آبندی قطعات
- شستشوری قطعات موتوری
انواع روغن موتور خودرو :
- روغن موتور مینرال یا ارگانیک
- روغن موتور سنتتيک
- روغن موتور نيمه سنتتيک
مزيت های روغن های سنتتيک :
- غير خورنده و غير سمی بودن
- کاهش مصرف روغن
- تبخير شوندگی پايين
- دمای سوختن بالا
- مقاومت در برابر اکسيداسيون
- کاهش مصرف سوخت
- نقطه روان شدن پايين
همانطور که در فوق ذکر شد از مهم ترین مزیت های استفاده روغن مناسب خودرو کاهش مصرف سوخت است. در صورتی که اطلاعات بیشتری در زمینه راه های کاهش مصرف سوخت نیاز دارید میتوانید مقاله 5 عامل افزایش مصرف سوخت + 5 راه کار طلایی کاهش مصرف سوخت را مطالعه کنید.
فاکتور های مهم انتخاب روغن :
- ویسکوزیته یا SAE
انجمن مهندسان خودرو یا Society of Automotive Engineers یک سیستم کد عددی برای درجه بندی روغن موتور با توجه به خصوصیات ویسکوزیته آنها ایجاد کرده است.
ویسکوزیته به دو صورت یک درجه ای و چهارفصل ارایه می شود که یک درجه ای مناسب یک شرایط آب هوایی است فقط شرایط آب هوایی گرم یا شرایط آب هوایی سرد. نوع دیگر روغن موتور که چهار فصل یا Multi grade می باشند همانطور که از نام آن پیداست در تمامی فصول قابل استفاده است. این شاخص به صورت شکل زیر نمایش داده میشود.
همانطور که در تصویر دیده می شود بعد از SAE چهار عدد نوشته شده است که دو عدد اول برای نمایش میزان ویسکوزیته روغن در دمای سرد و عدد بعدی برای نمایش میزان ویسکوزیته روغن در دمای گرم و کلمه W مخفف عبارت لاتین winter به معنای زمستان است.
- شاخص API
API مخفف American Petroleum Institute است که این شاخص استاندارد آمریکایی برای نشان دادن درجه کیفیت سیال موتور است.
استاندارد های API که در خودروهای تولیدی سال های مختلف استفاده می شود عبارتند از SN , SM , SL , SJ , SH , SG , SF , SE , SD , SA , SB
روغن مناسب سراتو سایپایی :
طبق دفترچه راهنمای خودرو ، روغن موتور مناسب سراتو سایپایی یا مونتاژ 1600 و 2000 موارد ذیل میباشد :
- SAE 20W-50 با سطح کیفیت SN برای مناطق خیلی گرم و سرمای حداکثر ۸ درجه زیر صفر و گرمای بالا و تا حدود ۵۰ درجه
- ۱۵W-40 SN و ۱۰W -30 برای مناطق معتدل از سرمای ۲۰۰درجه زیر صفر تا گرمای حدود۴۰ درجه
- ۵W-40, 5W-30 SN برای مناطق سرد از سرمای بالای ۲۵۵ درجه و مناطق کوهستانی
حجم مناسب قابل تعویض سراتو مونتاژ بدون تعویض فیلتر 3.3 لیتر و با تعویض فیلتر 4 لیتر است. لازم به ذکر است به منظور بهبود فرآیند تعویض و نیز افزایش طول عمر سایر قطعات روان کنندگی به هنگام تعویض روغن حتما فیلتر روغن و فیلتر هوا را نیز تعویض کنید.
روغن سراتو با توجه به دفترچه راهنما SM میباشد اما شما میتوانید به منظور بهبود عملکرد خودرو و افزایش بهره وری در فرآیند روانکاری قطعات موتور از سیال با کیفیت SN نیز استفاده نمایید.
سلام و درود.
بسیار اطلاعات مفیدی بود.
اما کاش علاوه بر سطح کیفی و ویسکوزیته،مارک روغت را هم مشخص می کردید.
من روغن کاسترول مگناتیک sn ۱۰/۴۰ استفاده میکنم و راضی هستم قبل از اون هیوندا و قبل از اون PAWAZUKL5-30 ریختم ولی کاسترول به نظر خوب میاد ضمن اینکه تستهای آزمایشگاهی قوی تری نسبت به بقیه داره
روغن SN – بالاترین سطح کیفیت روغنموتور بنزینی در استاندارد API برای موتور خودروهای ساخته شده از سال 2011 به بعد. روغن SM – برای موتور خودروهای ساخته شده در سال 2010 و قدیمیتر. روغن SL – برای موتور خودروهای ساخته شده در سال 2004 و قدیمیتر. روغن SJ – برای موتور خودروهای ساخته شده در سال 2001 و قدیمیتر.